Zowel Sebastiaan als Shermaine hadden enkele jaren geleden nog nooit van het beroep Medewerker Steriele Hulpmiddelen gehoord. Sebastiaan: “Ons vak is vrij onbekend. Op verjaardagen bijvoorbeeld, moet ik telkens uitleggen wat mijn werk inhoudt. In grote lijnen zijn wij verantwoordelijk voor de reiniging en sterilisatie van gebruikte hulpmiddelen en instrumenten. Deze kunnen worden gebruikt in de operatiekamer. Maar ook in bijvoorbeeld poliklinieken. Wij werken strikt volgens procedures en richtlijnen om daarmee de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te kunnen waarborgen”.
Een medische achtergrond heeft Sebastiaan niet. Hij begon enkele jaren geleden als logistieke kracht bij VieCuri, waar hij uiteindelijk solliciteerde op een opleidingsplek op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Ook collega Shermaine is nieuw in het werkveld. Als horecamedewerkster besloot zij zich tijdens de coronacrisis te laten omscholen. Shermaine: “Ik zit nu in het opleidingstraject en ik leer nog steeds iedere dag. De functie zelf verandert continu, bijvoorbeeld bij de wijziging van een procedure. Of bij de introductie van nieuwe technieken of instrumenten. Je moet dus altijd scherp blijven en tegen verandering kunnen”.
Sebastiaan voegt daaraan toe dat hij zijn werk allesbehalve eentonig vindt: “Het is een misvatting dat ons werk eentonig en niet afwisselend zou zijn. In mijn eerdere functie als logistieke kracht kwam ik overal in het ziekenhuis. Vergeleken met toen voel ik mij niet opgesloten. Bovendien zijn er vier verschillende werkplekken waar ik roulerend sta. Instrumenten die stuk zijn, sturen wij door naar de afdeling die verantwoordelijk is voor de reparatie. Lukt dat niet? Dan gaan we met de eindgebruiker in gesprek over de aanschaf van een nieuw exemplaar. Uitgangspunt is altijd de kwaliteit van zorg”
De afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling kent een afwisseling in rustige periodes en piekmomenten. “Soms wordt gedacht dat wij alleen instrumenten in reinigingsmachines stoppen. Maar we hebben zoveel meer verantwoordelijkheden. Bij onverwachte geboortegolven bijvoorbeeld, wordt er meer van onze afdeling gevraagd. Ook is niet iedere set die wij samenstellen eenvoudig. Sets voor knieoperaties zijn veelvoorkomend en snel samengesteld. Maar voor zeldzame en complexe ingrepen kan het samenstellen van een set ineens veel complexer worden”.
Over hun werk-prive balans zijn Sebastiaan en Shermaine zeker te spreken. “Er zijn drie diensten mogelijk: de ochtend, middag of avond. Dat er ’s nachts niet wordt gewerkt, wordt in het algemeen als prettig ervaren. Ook heb je als afgestudeerde de mogelijkheid om vier maal negen uur te werken. Daardoor heb je dus drie dagen per week vrij, maar werk je nog steeds fulltime”.