Coen Verstappen
ANIOS Chirurgie

Coen waardeert de korte lijnen en de sfeer bij VieCuri en krijgt snel verschillende ingrepen onder de knie

Wat ik zie bij VieCuri?
Een topklinisch ziekenhuis met een fijne sfeer waar ik mij professioneel kan ontwikkelen en écht onderdeel ben van het team

 

Coen Verstappen (30) is sinds februari 2023 ANIOS (Arts niet in opleiding tot specialist) op de afdeling Chirurgie van VieCuri Medisch Centrum. Hij is nu in afwachting van een plek om zich te specialiseren.


“Chirurgie is onderverdeeld in grofweg vaatchirurgie, traumachirurgie en abdominale (buik) chirurgie. In Venlo doen we heel veel op die drie gebieden, ook grote operaties. Dat is een van de redenen dat ik hier graag wilde werken. Daarnaast heeft VieCuri een groot verzorgingsgebied. De grote ziekenhuizen liggen ver weg, dus qua trauma's komt hier een hele hoop binnen. Wat ik het mooie vind van de chirurgie is dat het een specialisme is wat echt centraal staat in het ziekenhuis. In een hele hoop situaties word je om een advies gevraagd. Als ik VieCuri vergelijk met de wat grotere ziekenhuizen waar ik gewerkt heb of stage gelopen heb, dan merk ik dat ik het hier fijn vind dat de lijntjes heel kort zijn. Ik ken iedereen op de poli bij naam en je weet wat je aan iemand hebt. De gezelligheid en de sfeer in het ziekenhuis spreken mij hier heel erg aan.

 

Je bent hier als ANIOS eigenlijk de enige kandidaat die wordt voorgedragen voor AIOS (Arts in opleiding tot specialist). In andere ziekenhuizen is het vaak een grotere club assistenten. Daar wordt dan iemand uit geselecteerd die wordt voorgedragen. Hier wordt er al meer tijdens de sollicitatie gekeken wie een geschikte kandidaat zou zijn. Je wordt hier goed begeleid als ANIOS. Ik vind dat je hier een hele veilige werkomgeving en opleidingsklimaat hebt, als ik het vergelijk met andere ziekenhuizen. Ik heb hier nog nooit een vervelende reactie gehad. Ook niet als ik midden in de nacht meerdere keren een chirurg bel met vragen. Daarnaast vind ik de mensen van Medische opleidingen en wetenschap super betrokken. Ik heb het idee dat ze elke ANIOS bij naam kennen. Zij zijn er ook als je ergens tegenaan loopt. Dat ken ik niet uit andere ziekenhuizen en dat vind ik super positief.

 

“Chirurgie staat echt centraal in het ziekenhuis. In veel situaties word je om advies gevraagd."

Een dag ziet er altijd wel een beetje hetzelfde uit. Je hebt ‘s ochtends om kwart voor acht overdracht. Dan worden de patiënten besproken die van de middag daarvoor tot het moment van de overdracht opgenomen of geopereerd zijn. Dan zit het hele team, dus de chirurgen, de assistenten, de coassistenten bij elkaar. Daarna ga je meestal visite lopen en aansluitend heb je dienst op een poli of op de poliklinische operatiekamer (POK). Als ANIOS ben je namelijk verplicht operaties te leren, omdat dat in ons opleidingsplan hoort. Op de POK worden kleine ingrepen gedaan, zoals bijvoorbeeld bultjes wegsnijden en proctoscopieën. Dat zijn kijkonderzoeken van het laatste deel van de darm. Wat we hier ook veel doen, is het aanleggen van een infuus waarbij onder echogeleiden een dieper gelegen bloedvat wordt geprikt in de arm. Met dit infuus kan de patiënt naar huis. Deze ingreep wordt door chirurgie gedaan en dat is iets wat je als ANIOS hier snel leert. Het is heel leuk als je dat eenmaal onder de knie hebt.

Ik woon in Den Bosch en het reizen bevalt mij eigenlijk heel goed. Ik begin om kwart voor acht, dus dat haal ik niet met het openbaar vervoer. Ik doe er ongeveer vijftig minuten over met de auto. VieCuri is echt een heel goed topklinisch ziekenhuis en die reistijd vind ik het wel waard.

Na het werk wordt er ook veel georganiseerd. We padellen wel eens met elkaar of we gaan ergens een drankje doen. Soms ook met de verpleegkundigen. Er zijn assistentenborrels die door de algemene assistentenvereniging georganiseerd worden. Van de zomer zijn we een weekend naar Friesland en de Waddeneilanden geweest en we gaan op wintersport. Maar daar hoef je echt niet allemaal bij te zijn natuurlijk.

Ik kook heel graag. Dat kan een eenvoudige pasta zijn met een lekkere saus die ik urenlang op heb staan en waarvoor ik de stad in ga om mooie ingrediënten te kopen. Maar dat kunnen ook sterwaardige gerechten zijn als er vrienden komen eten. Ik vind het heel leuk om daar wijn bij te drinken, dus ik heb een aantal wijncursussen gevolgd. Onlangs hebben we een wijnkelder aangelegd met daarin een hele mooie verzameling wijnen. Mijn favoriete wijnen komen uit het noorden van Italië, Frankrijk, Toscane en Duitsland. Twee jaar geleden ben ik naar Zuid-Frankrijk gereden, via de Elzas, Bourgogne en de Provence. Dan ga ik overal wijn proeven en neem ik ook wijn mee. Nu ga ik voor de tweede keer naar Zuid-Afrika en daar ga ik  ook weer wijnen proeven, maar deze keer in de wat minder bekende plaatsen dan Stellenbosch en Franschhoek.”


“VieCuri is een topklinisch ziekenhuis en de extra reistijd is het voor mij waard. De sfeer hier spreekt mij enorm aan.”