Davy Rongen
Recoveryverpleegkundige
Davy is recoveryverpleegkundige en ontfermt zich over patiënten voor en na hun operatie
Wat ik zie bij VieCuri?
Een plek waar ik word uitgedaagd... en waar ik het verschil kan maken voor mensen die hulp nodig hebben
Davy Rongen woont in Panningen en werkt sinds 2019 bij VieCuri, waar hij meteen kon beginnen met de specialisatieopleiding tot recoveryverpleegkundige. Deze opleiding rondde hij in 2021 af en sindsdien is hij werkzaam op het operatiecomplex binnen het ziekenhuis. Hij wist al van kleins af aan dat hij graag in het ziekenhuis wilde werken. Daarnaast droomde hij er altijd van om bij de brandweer te gaan en ook die droom heeft hij waar kunnen maken.
“Als recoveryverpleegkundige verleen ik pre- en postoperatieve zorg. Voor een operatie neem ik een vragenlijst door met de patiënt en sluit ik diegene aan op de bewakingsmonitor en op het infuus. Natuurlijk sta ik de patiënt ook bij en stel ik hem of haar gerust. Na de operatie zorg ik weer voor de patiënt. Ik observeer op pijnklachten en misselijkheid en dien de nodige medicatie toe. Als de patiënt stabiel is, mag hij of zij terug naar de afdeling. Ik zie veel verschillende mensen voorbijkomen op het operatiecomplex. Het kan immers iedereen overkomen dat er een operatie nodig is. Patiënten zijn dus van alle leeftijden en hebben allerlei verschillende aandoeningen. Sommige komen er voor het eerst, anderen hebben juist een lang medische voorgeschiedenis.
Op het operatiecomplex worden bijna alle specialismen vertegenwoordigd. Ik werkte voorheen op de longafdeling van een ander ziekenhuis, dus deze complexiteit en dynamiek waren in het begin nieuw voor mij. Ik had er geen idee van dat er zo'n verscheidenheid aan patiënten en operaties voorbij zouden komen, het maakt mijn werk echter juist heel erg interessant. Ik heb veel nieuwe vaardigheden mogen leren en ben van plan me verder te ontwikkelen binnen het ziekenhuis. Vanaf november ga ik de opleiding volgen tot anesthesiemedewerker.
“Een goed inlevingsvermogen is belangrijk, zodat je mensen in hun gevoelens bij kunt staan"
Al van kleins af aan wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden. Ik heb als kind een keer een lange tijd in het ziekenhuis gelegen en vond alles wat er om me heen gebeurde toen al erg fascinerend. Vanaf dat moment wist ik dat ik dit werk later ook wilde doen. De ervaring die ik als kind had, helpt me nu in mijn werk bij het begeleiden van patiënten. Een operatie heeft immers vaak een enorme impact op iemand en voor veel mensen is het ziekenhuis een spannende, onbekende wereld. Allerlei kabels worden aangesloten en mensen weten meestal niet goed wat ze te wachten staat. Het is in mijn vak belangrijk om een goed inlevingsvermogen te hebben, zodat je mensen in hun gevoelens bij kunt staan. Ik streef er altijd naar om mensen voor hun operatie gerust te stellen en om ze achteraf met een comfortabel gevoel terug naar de afdeling te laten gaan. Ook is het belangrijk dat je snel kunt handelen en communiceren. Je krijgt geregeld te maken met acute situaties of patiënten met een riscio op complicaties. Het is belangrijk dat je daar snel op in kunt spelen.
Naast mijn werk in het ziekenhuis besteed ik veel tijd aan mijn functie bij de vrijwillige brandweer in Panningen, waar ik sinds 2016 werkzaam ben. Dit is echt een jongensdroom van mij, al van kleins af aan wist ik dat ik dit wilde doen. Ik wil er echter niet mijn beroep van maken, omdat het werken in de zorg mij ook veel voldoening geeft.
Er zijn natuurlijk wel veel raakvlakken. Ook bij de brandweer werk ik namelijk met mensen die hulp nodig hebben en heb ik vaak met acute situaties te maken. Het is daarbij belangrijk dat je goed kunt schakelen en kunt omgaan met onverwachte situaties. Als je bijvoorbeeld wordt opgeroepen voor een verkeersongeval, weet je niet wat je te wachten staat tot je ter plaatse bent. Je moet bovendien goed je rust kunnen bewaren en goed samenwerken en communiceren met je collega's. Een slachtoffer is vaak angstig. Door rustig te blijven en duidelijk uit te leggen wat je gaat doen, kun je iemands angst gelukkig voor een groot deel wegnemen.”